Kroatia

Norsk flagg

FAKTA om KROATIA.

 EU medlemsland fra juni 2013 ).Se vår Facebook side: https://www.facebook.com/groups/kroatia.ferie/

Søk medlemskap, E-mail: kroatia.ferie@groups.facebook.com  og du vil få mengder av tips/råd og bilder.

Kroatia for livsnytere.

En reise for alle dine sanser (inkl. dine økonomiske sanser).

Drømmer du om å bade i blått/turkist hav, med en enorm sikt, drikke dine cocktailer (øl/vin/mineralvann) under palmene og vandre igjennom gamle små “levende” småbyer ?

BodySmart, Croatian flag

BodySmart, Croatian flag

Kroatia er godteposen som har alt. Se våre ytterligere sider på dette nettstedet, og ta kontakt for råd og hjelp til din neste snarlige tur.

Prisgunstig ferie i Kroatia – med noe for oss alle.
En ferie i Kroatia er rimeligere enn i de fleste andre land i Europa. Her kan du og dine unne dere det lille ekstra, uten å tømme reisekassen. Landet har et variert tilbud, som faller i smak hos de fleste. Flotte turmuligheter for fotturister, vannsport, vingårder, god mat, båtutflukter, og sol og bad. Vil du ut på oppdagelsesferd, er det mye å se og oppleve i de sjarmerende små byene.

BodySmart, Croatian map

BodySmart, Croatian map

Kroatia er et reisemål det er lett å forelske seg i. Landet lokker med krystallklart vann, idylliske middelalderbyer, kulinariske nytelser, og en vennlig og gjestfri befolkning. På reise til Kroatia vil du dessuten oppdage at Kroatia er ett av Europas rimeligste land å feriere i! Videre er Kroatia det landet i Europa med lavest kriminalitet.

Pr. januar 2013, er valutaen Kuna tilnærmet den norske Krone.

Kroatia (kroatisk: Hrvatska), offisielt Republikken Kroatia (kroatisk: Republika Hrvatska) er et land i Europa som grenser mot Adriaterhavet i sørvest, Slovenia i nordvest, Ungarn i nord samt Serbia, Bosnia-Hercegovina og Montenegro i øst. Hovedstaden og det økonomiske senter er Zagreb. Landet er en tidligere jugoslavisk republikk, og består av 21 fylker. Landskapet domineres av en lavslette i øst (Slavonia og et sørgående fjellandskap langs havet i vest (Dalmatia). Kysten i vest har siden omkring 2000 hatt et kraftig oppsving i turisme, landets nye hovednæring.

BodySmart, landemerke i byen Brela

BodySmart, landemerke i byen Brela

Kroaterne vandret inn østfra på 500-tallet, og dannet en selvstendig kroatisk stat i høymiddelalderen, fra 910 til 1091. Deretter var området i 827 år en del av Ungarn eller Østerrike, med korte unntak da tyrkerne la under seg Nord-Balkan på 1500-tallet. Under andre verdenskrig oppstod en kroatisk stat som samarbeidet med det nasjonalsosialistiske Tyskland og dominerte det okkuperte jugoslaviske territoriet.

Kroatia var sammen med Slovenia den rikeste og mest industrialiserte delen av Jugoslavia, og rev seg i 1991 løs fra unionen. Det endte med en blodig krig mot det serbisk-dominerte Jugoslavia, den startet med jugoslavisk angrep på Vukovar helt i øst og Knin i vest. Kroatias ledende politiker siden 1960-tallet har vært Frano Tudjman, som ble landets første president. Kroatia er medlem av NATO og kandidatmedlem i EU. EU medlemskap vil være et fakta fra juni 2013. Om lag 90% av befolkningen er kroater og stort sett katolikker, resten er slovenere, serbere, ungarere og andre minoriteter.

Landet omfatter landskapene (det egentlige) Kroatia, Slavonia, Dalmatia og det sørlige Istria. Den nordøstlige delen av landet er flatt og fruktbart (Den pannoniske slette), områdene i nordvest og vest tilhører De dinariske alper. Det er flere karstlandskap i Kroatia. Det største av disse områdene er Ličko polje (465 km²)

Naturen i Kroatia er storslagen. Her møter man majestetiske fjell, krystallklart vann, eviggrønne pinjeskoger og en dramatisk skjærgård. Kysten har middelhavsklima med varm, tørr sommer og mild, regnfull vinter, mens innlandet har et mer kontinentalt klima.

BodySmart, tannpleie i Omis-Kroatia

BodySmart, tannpleie i Omis-Kroatia

BodySmart, the dentist town, Omis-Croatia

BodySmart, the dentist town, Omis-Croatia

Areal, landegrenser og kystlinje [rediger]

Kroatias areal består av 56 594 km² landareal og 31 067 km² havområder. Om lag 53% av landarealet er lavland under 200 moh., mens 4% ligger over 1000 moh. Høyest beliggende bosetning er Begovo Razdolje (1 060 moh.), med 48 innbyggere i 2001.

Kystlinjen er 5835 km lang, herav 1 777 km langs fastlandet og 4058 km langs øyer. Samlet lengde av landegrensene er 2 028 km, herav mot Slovenia 501 km, Serbia 241 km, Bosnia-Hercegovina 932 km, mot Montenegro 25 km og mot Ungarn 329 km.
Geografiske ytterpunkt [rediger]
Nordligste punkt: Žabnik, Općina Sveti Martin na Muri (som ligger i Međimurska županija), – 46°33′n.br. 16°22′ø.l.
Sørligste punkt: Otok Galijula (som er en liten øy i Palagruški otoci), Grad Komiža (som ligger i Splitsko-dalmatinska županija), – 42°23′n.br. 16°21′ø.l.
På fastlandet: Rt Oštra (i Općina Cavtat), 42°24′ n. br. 18°32′ ø.l.
Østligste punkt: Rađevac (som er en del av Ilok), Grad Ilok (som ligger i Vukovarsko-srijemska županija), – 45°12′n.br. 19°27′ø.l.
 Vestligste punkt: Rt Lako, Bašanija, Grad Umag (som ligger i Istarska županija), – 45°29′n.br. 13°30′ø.l.

Det er tilsammen 1 185 øyer, holmer og skjær. 47 av øynene er bebodde (med tilsammen 121 606 innbyggere ihht folketellingen 2001). Det er 651 ubebodde øyer og 467 holmer og skjær. De største øyene er i Kroatia er Krk (410 km²), Cres (404 km²), Brač (396 km²), Hvar (298 km²), Pag (287 km²) og Korčula (273 km²).

Nasjonalpark. Koronati øyene

Nasjonalpark. Koronati øyene

Nasjonalpark. Koronati øyene 2

Nasjonalpark. Koronati øyene 2

BodySmart,flyfoto

BodySmart,flyfoto

BodySmart, flyfoto Trogir by utenfor Split

BodySmart, flyfoto Trogir by utenfor Split

 

 

 

 

 

 

Landets lengste elver er Sava som løper 562 km gjennom Kroatia (total lengde er 947 km), Drava 505 km (total lengde 707 km), Mura 438 km, Kupa 296 km og Donau (kroatisk Dunav) som løper 188 km gjennom Kroatia (elvens totale lengde er 2857 km) Una er grenseelv mellom Bosnia-Hercegovina og Kroatia. Den ble kalt “den første av romerne som kom til dette området
Innsjøer [rediger]

De to største innsjøene er Vransko jezero (30,7 km²) og Dubravsko jezero (17,1 km²)

De høyeste toppene er
Dinara – 1831 moh.
Kamešnica – 1809 moh.
Sveti Jure – 1762 moh
Vaganski vrh – 1757 moh.
Ozeblin – 1657 moh.

BodySmart, Makarska riviera fra Mimice mot Makarska

BodySmart, Makarska riviera fra Mimice mot Makarska

BodySmart, tannpleie byen Omis

BodySmart, tannpleie byen Omis

Kroatia er bebodd i hovedsak av kroater (89,6 %). De viktigste minoritetsgruppene er serbere, bosniere, ungarere og italienere.

På 300-tallet f. Kr. koloniserte grekere kystområdet, keltere de nordlige områdene. Til 168 f.Kr. var Illyria et eget kongerike som romerne la under seg og omdannet til provinsen Illyricum. I år 10 ble denne provinsen delt i to : provinsene Pannonia og Dalmatia. Ved Romerrikets deling i 395 havner det som i dag er Kroatia i Det vestromerske rike.

BodySmart, Mimice art

BodySmart, Mimice art

Landet ble befolket av de slavisktalende kroater, som innvandret på 500-tallet e.Kr. De ble omvendt til romersk-katolsk kristendom på 600-tallet.

Fra 910 til 1091 var Kroatia et selvstendig kongerike. Tomislav, som regjerte fra 910, forente pannoniske og dalmatiske hertugdømmer og ble kronet til den første konge i Kroatia i 925 (kildene varierer mellom 923 og 928).

1102 kom det under Ungarn (personalunion 1102–1536, styrt av habsburgerne 1537–1866, underlagt dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn 1867–1918). Slavonia i øst var 1526–1699 underlagt osmanske tyrkere, mens serbere i 1578 ble invitert av Østerrike til å bosette seg i grenseområdene til Det osmanske riket, i Vojna Krajina.

Kroatia ble 1. desember 1918 en del Serbernes, kroatenes og slovenernes kongedømme (fra 1929 kalt Kongeriket Jugoslavia). Den nye statsdannelsen var meget dominert av serberne, og forholdet mellom dem og kroatene var forholdsvis dårlig. Kroatene ble undertrykket og deres kroatiske kultur bekjempet. Kroatiske flagg og sang var forbudt i Jugoslavia. Serberne ville at kroatene skulle miste sin identitet, men isteden økte patriotismen.
 Den uavhengige staten Kroatia (1941)

Da aksemaktene Tyskland og Italia okkuperte Jugoslavia i 1941 så mange kroater sjansen til å oppnå uavhengighet fra serberne, og det ble derfor opprettet en kroatisk fascist-stat, kalt Den uavhengige staten Kroatia (kroatisk Nezavisna Država Hrvatska, NDH), under ledelse av Ante Pavelić og hans Ustaša-bevegelse. Ustaša-regimet forfulgte serbere, sigøynere og jøder, og det var beryktede kroatiske konsentrasjonsleirer i Jasenovac.
 Del av Jugoslavia (1945-1991) 

Etter 1945 ble Kroatia en av de seks delrepublikkene i det kommuniststyrte, føderative Jugoslavia. Kroatiske patrioter og den katolske kirken ble forfulgt av kommunistmyndighetene, og mange reiste i eksil. Konfliktene ble synlige igjen i Kroatia 1971, da Kroatia søkte å skaffe seg større selvstyre, bl.a. for å kunne få mer kontroll med sine økonomiske ressurser. Dette førte til utrenskninger i både partiledelse og regjering etter det som ble kalt Den kroatiske våren (Hrvatsko proljeće eller masovni pokret (MASPOK), «massebevegelsen».
 Uavhengighet fra Jugoslavia (1991-) 

Parallelt med en økende serbisk nasjonalisme i Beograd fra slutten av 1980-tallet, økte også den kroatiske nasjonalismen. Etter å ha avholdt folkeavstemning 19. mai 1991, erklærte Kroatia seg som uavhengig stat den 25. juni 1991. Serbia og den jugoslaviske hæren JNA svarte med militær intervensjon for å sikre kontrollen over serbisk-befolkede områder i landet. Det ble ført harde kamper mellom serbiske separatister; militsstyrker støttet av den føderale hæren, og kroatiske styrker. Særlig gjaldt dette i Slavonia i nordøst, hvor byen Vukovar etter å ha blitt beleiret, bombardert og beskutt i 87 døgn nærmest ble helt ødelagt og i Krajina-regionen, områder hvor befolkningen delvis var etniske serbere. I 1991 var 59.7 % av befolkningen i Krajina og Slavonia etniske serbere (331 619 personer i henhold til folketellingen 1991), 30.2 % kroater (168 026) og 10.1 % andre (55 895)

BodySmart, Dubrovnik, Kroatia

BodySmart, Dubrovnik, Kroatia

BodySmart, Dubrovnik Kroatia,bytorget

BodySmart, Dubrovnik Kroatia,bytorget

BodySmart, Dubrovnik Kroatia,bymur

BodySmart, Dubrovnik Kroatia,bymur

Også byen Dubrovnik i sør og andre byer langs Adriaterhavskysten var en tid beleiret og ble bombardert.

En egen republikk for serberne i Krajina (og Slavonia), Republika Srpska Krajina – forkortet RSK, ble proklamert den 19. desember 1991, med hovedstad i Knin. På sitt største omfattet RSK 17 028 km², dvs. 1/3 av Kroatias territorium. Rundt 80 000 kroater og muslimer ble fordrevet fra området. Det var våpenhvile fra februar 1992 og FN-styrker (UNPROFOR) ble utplassert i området mens den jugoslaviske hæren JNA ble trukket ut

Serbiske styrker holdt Krajina-området besatt inntil kroatiske styrker i august 1995 rykket inn (“Operasjon Storm”, kroatisk “Operacije Oluja” ledet av Ante Gotovina) og 150-200 000 serberne flyktet eller ble fordrevet. Kirker, landsbyer og kulturminner ble ødelagt og titusener av hjem ble brent. Øst-Slavonia ble inkorporert i Kroatia igjen den 15. januar 1998

BodySmart, Mostar

BodySmart, Mostar

BodySmart, Mostar,don`t forget

BodySmart, Mostar,don`t forget

Kroatia ble, etter å ha blitt internasjonalt anerkjent, medlem av FN 1992 og av Europarådet i 1996. Landet søkte i 2003 om medlemskap i Den europeiske union (EU), og vil være opptatt som fullverdig medlem fra Juni 2013

Nasjonalistlederen Franjo Tudjman (kroatisk Franjo Tuđman) var landets president fra 1990 fram til sin død 10. desember 1999. I januar 2000 vant en allianse av sosialdemokrater og sosialliberale valget på nytt parlament, og i februar samme år ble Stipe Mesić valgt til president. Ivica Račan fra Socijaldemokratska Partija Hrvatske (SPH), Kroatias sosialdemokratiske parti var statsminister januar 2000 til desember 2003. Etter valget 2003 ble han etterfulgt av Ivo Sanader fra det nasjonalistiske partiet HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, Kroatias demokratiske union).

General Ante Gotovina, anklaget for krigsforbrytelser og ettersøkt av ICTY (International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) i Haag ble arrestert på Kanariøyene den 8. desember 2005.

Næringsliv.

Et omfattende økonomisk reformprogram de seneste årene har bidratt til økonomisk vekst og utvikling, samt et relativt lavt inflasjonsnivå og et stabilt rentenivå. Budsjett- og valutaunderskudd er redusert, og reformer er iverksatt for å få kontroll med utgifter bl.a. til pensjoner og helsevesen. Den kroatiske økonomien er åpen, og dette har medført en rekke utenlandske investeringer og eierskap innen energi, eiendom, bank, finans og transport. Utenlandsgjelden er relativt høy (30 mrd euro).

Turisme

BodySmart,Croatia_Brela_Southem_Dalmatia_Brela

BodySmart,Croatia_Brela_Southem_Dalmatia_Brela

Brela på den kroatiske riviera

Populære turistmål er i tillegg til hovedstaden Zagreb også kystbyene Pula, Šibenik, Vodice, Zadar, Baška Voda, Makarska, Hvar, Opatija, Poreč, Rovinj, Split,Omis,Brela, Pag og middelalderbyen Dubrovnik.

BodySmart,KRKA nasjonalpark

BodySmart,KRKA nasjonalpark

Bilde er tatt fra fastlandet ved byen Mimice

Bilde er tatt fra fastlandet ved byen Mimice

sammen med nasjonalparken Kornati og øya Hvar. Også Istria er velbesøkt, for eksempel det romerske amfiteateret i Pula og de pittoreske stedene Rovinj og Poreč. I Istria finnes også verdens minste by, Hum, med bare 23 innbyggere. Istria bærer også idag starke italienske kulturbidrag og i en del kommuner er blant annet vegskilter skrevet på både kroatisk og italiensk; italiensk snakkes fortsatt som førstespråk blant et fåtall innvandrere og det finnes også italienske skoler.

Kysten var populær blant turister frem til 1980-tallet men under den første delen av 1990-tallet var det knapt noen turister som reiste til Kroatia da krigen pågikk. Etter fredsavtalen i Dayton i 1995 har turismen hatt en oppsving og blomstret under første halvdel av 2000-tallet.

BodySmart,Split havn

BodySmart,Split havn

BodySmart, Dubrovnik bymur

BodySmart, Dubrovnik bymur

BodySmart,Ston bymur

BodySmart,Ston bymur

De største byene er
Zagreb, 779 145 innbyggere
Split, 188 694
Rijeka, 144 043
Osijek, 114 616
Zadar, 72 718
Slavonski Brod, 64 612
Velika Gorica, 63 517
Karlovac, 59 395
Pula, 58 594
Sisak, 52 236
Šibenik, 51 553
Varaždin, 49 075
Dubrovnik, 43 770
Bjelovar, 41 869

Befolkningstallene er fra folketellingen i 2001

 

“Båtfolket” har et enormt ferie land i Kroatia. Vi i BodySmart formidler uleie av motor og seilbåter, med og uten skipper/mannskap. Utleie er stort sett basert på “lørdag til lørdag” prinsippet. Kyst linjen er godt tilrettelagt for båt turisme. og det er enkelt farvann og navigere i. Hovedprinsippet er “det du ikke ser, er ikke der”.I nasjonal parken Kornati øyene vil du oppleve en helt spesiell natur, der også store delfin flokker kan gi deg daglig hyggelig reisefølge.

BodySmart, delfin

BodySmart, delfin

BodySmart, delfin 1

BodySmart, delfin 1

BodySmart, delfin 2

BodySmart, delfin 2

BodySmart, delfin 3

BodySmart, delfin 3

 

 

BodySmart, Dubrovnik

BodySmart, Dubrovnik

 

 

 

 

Disse våre web sider er i “løpende” produksjon for å hjelpe våre venner/naboer/ i Kroatia. Vi ønsker med dette og promotere større kunnskap for “ditt ferie land Kroatia”.

Vi er mange som bor (egen fast eiendom i Kroatia) og kan hjelpe deg for å unngå problemer vedr. kjøp av eiendom, din ferie, og ikke minst ledsage deg til de beste plasser og tilbud.

Vi har spesialisert oss for “tannlege – tjenester” og utleie av hus/leiligheter/hoteller innen alle kategorier.

Videre formidler vi utleie av seil/motorbåter og biler.

Vår mange årlige kompetanse og tilstedeværelser gir deg trygghet.

Vår kompetanse stilles til din rådighet uten kostnader for deg.

 

10.2011 Mimicfe 025

BodySmart, information

 

E-mail:steinar@bodysmart.no eller tel

+47 92 22 01 31

Innbyggere: 4.8 mill
Størrelse: 56.538 kvadratkilometer
Hovedstad: Zagreb (ca. 1 mill. innbyggere)
Språk: Kroatisk
Religion: Katolsk
Valuta: Kuna. ( 100 Kuna = ca. 98,- NOK). pr. 01.11.12
Eksport: Råolje, bauxitt, stål, tekstiler, næringsmidler
Jordbruk: Mais, havre, hvete, rug, humle, sukkerrør. Fedrift.Oliven olje,
Ved kysten dyrkes særlig vin, fiken og frukter. Husdyrhold er stort, med særlig oppdrett av storfe, svin og fjærkre.
Industri: Bl.a. skipsbygging, aluminiumindustri, jern og stålindustri, kjemisk industri, tekstil industri og store mengder med maskin og elektro industri.
Kraft : Kroatia er nært selvforsynt med elektrisitet, basert på vannkraft.
Turisme: Betydelig, særlig langs kysten, og de fleste private hus har og tilbyr husrom/leiligheter. Det er ingen vanskeligheter å få ”husrom/apartmani”.
Kroatia er meget godt egnet for ”øy-hopping”. Kortere distanser mellom øyene, bedre kommunikasjon med båtene/ferger, stor  gjestfrihet, gode priser, mindre kriminalitet, enn f. eks. Hellas/Italia og Frankerike.

keyvisual_2

BodySmart, Mimice apartments

Republikken Kroatia er bare 1/6 av Norge i utstrekning, men har flere innbyggere. Mens det i Norge bor ca. 11 innbyggere pr. kvadratkm, er tallet i Kroatia 84.

Økologisk dyrket fruktgrønnsakervin

BodySmart,, Mimice food

09.2012.Mimice 064

BodySmart, Mimice food

Nasjonalpark. Koronati øyene

BodySmart, Kornati nasjonalpark

Adriaterhavets delikatesse

BodySmart, Mimice sea food

Geografisk består Kroatia av flere deler med svært ulikt preg. Slavonia er det rike jordbrukslandet mellom elvene Sava og Drava (grenseelver til hhv. Bosnia og Ungarn). Her finnes det også store oljeforekomster som gjør Kroatia stort sett selvforsynt med olje.Det sentrale Kroatia er området rundt Zagreb. Andre viktige byer her er Varazdin og Sisak. Dette er stort sett et meget fruktbart område, mens fjelplområdene i sør er mer karrige.Den tredje regionen er Kroatias Adriaterhavkyst, som er 1800 km lang. Lengst i nord, mot grensen til Slovenia ligger Istra-halvøya med Pula som største by. Rijeka er den viktigstep/p havnebyen.Den lange Dalmatia-kysten ligner på den norske med mengder av øyer, fjorder og bukter. Dette er et ferieparadis. De mest kjente byene er Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Omis, Makarska, og Dubrovnik. Like innenfor kysten reiser en mektig fjellkjede seg der bare en smal stripe egner seg for jordbruk. Vegetasjonen er til gjengjeld subtropisk, med vinmarker og olivenlunder.
I alle byene opplever du ”trange smug” med en idyllpisk atmosfære. Ingen ”innkastere” til restauranter og butikker, og du blir raskt en del av det ”avslappende miljø”.Til deg som trive s på havet og ønsker din ferie med leie-båt, er kysten tilrettimg class=”alignleft size-medium wp-image-264″ alt=”09.2012.Mimice 053″ src=”http://www.bodysmart.no/wp-content/uploads/2012/12/09.2012.Mimice-053-300×200.jpg” width=”300″ height=”200″ / elagt for deg. Enkel navigering, stor service og tilretteleggelse for at du skal få en optimal ferie. Mangep/astrongstrong gode havner, og ”sikre” vinder i sommerhalvåret (mai – september).
Kysten er/strong delt inn i 3 ”værsoner” spesielt når det gjelder stabile/ustabile/sterke/svake vinder.
Godt etablerte havneforhold, med alle fasiliteter. Ingen nødvendige lange distanser.
Vi har anbefalte ”dags seilings – etapper”, beroende på en uke eller mer.
I perioden 15.07 – 30.08 anbefaler vi at dags-etappene planlegges slik at du er i havn før kl. 16.00, p.g.a. stor trafikk, om du vil ha de beste plassene.Du passer på å handle din proviant på de lokale markedene i havnene, da dette er prisgunstig og av høy kvalitet.
Om ønskelig inntar du din middag på den lokale restaurant, til en meget hyggelig pris, god service, med smakfull mat.

IMG_3120

BodySmart,, Omis restaurant/konoba

P1070102

BodySmart, Omis restaurant/konoba

Historie.

De slavisk kroatene kom på 600-tallet og grunnla et kongedømme ved Adriaterhavet. Høydepunktet for det kroatiske middelalderriket var fra 800-1000 tallet. I begynnelsen av 1100-tallet kom Kroatia i union med Ungarn og var under ungarsk herredømme helt fram til første verdenskrig. Etter at Ungarn kom under Østerrike på 1500-tallet var også Kroatia-Slavonia en del av det habsburgske rike, men med et visst selvstyre. Dalmatia var lenge under Venezia, (noe også arkitekturen beviser) men kom etter hvert under Østerrike. Etter 1867 tilhørte Kroatia den ungarske delen av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn.På begynnelsen av 1800-tallet våknet kroatene til nasjonal bevissthet. De kjempet for å bruke sitt eget språk og utvikle sin egen kultur. De ville ha større selvstyre innenfor Østerrike-Ungarn, og noen ønsket også et nærmere samarbeid med Serbia og Montenegro, som var selvstendige stater før første verdenskrig. Da Østerrike-Ungarn falt sammen i 1918, gikk kroatene inn i den nye sydslaviske staten, “kongedømme av serbere, kroatene og slovenere”. Men denne staten ble mye mer serbisk-dominert enn kroatene hadde tenkt seg. I 1929 innførte den serbiske kongen diktatur, og staten fikk navnet Jugoslavia.
Norge har under mange år hatt et stort samarbeid med Kroatia, på mange områder, og allerede tidlig på 1900 tallet var den gangen ”Jugoslavia” et kjent ferie/helse land for nordmenn.Under andre verdenskrig ble Jugoslavia okkupert av Tyskland og Italia. Det ble dannet en motstandsvegelse under krigen; Partisanene ledet av Josip Broz Tito. Etter krigen dannet han et kommunistisk regime og gjorde Jugoslavia til en føderasjon med seks delrepublikker. I 1948 brøt Tito med Stalin, og Jugoslavia utviklet en friere form for kommunisme enn resten av Øst-Europa. I 1970-71 forsøkte kroatene å få en friere stilling, noe som ble slått ned av Tito.Da Tito døde i 1980 var det vanskelig å holde de ulike republikkene sammen. De kulturelle, historiske og økonomiske forskjellene var for store. Mest velstående var Slovenia og Kroatia i nord, mens områdene lengre syd var fattigere eller underutviklet. Jugoslavia ble rammet av en alvorlig økonomisk krise på begynnelsen av 80-tallet. I Serbia kom et nasjonalistisk kommunistregime til makten i 1987, og Kroatia følte seg truet. I 1990 gikk det jugoslaviske kommunistpartiet i oppløsning, og det ble tillatt flerpartivalg. I Kroatia vant et nasjonalistisk borgerlig parti, “Den kroatiske demokratiske union”, med Franjo Tudjman i spissen. De føderale myndighetene mistet nå sin makt til fordel for republikken. Tudjman døde i 1999 og sosialdemokraten Stipe Mesic ble valgt til ny president i januar 2000.

Kroatia-Trogir kirke

BodySmart, Mimice art

Kroatia mai 2010 076

BodySmart, Mimice art 3

Kultur:

Kroatisk kultur er blitt påvirket av de makter som gjennom århundrer har hersket i landet, og reflekterer flere forskjellige innflytelser; idylsk, gresk-romersk, gammel kroatisk og europeisk, da spesielt italiensk. Den er svært forskjellig fra landsdel til landsdel. Inne i landet er den preget av naboskapet til ungarerne og østerrikerne. Her preges bybilde av barokkunsten, mens den langs Adriaterhavskysten er preget av italiensk innflytelse. Middelhavskultur er typisk her med trange gater, kirker og palasser i gotikk-renessanse stil. Gammel kroatisk folkekultur eksisterer stadig i et utall av former bl.a. gjennom tradisjonelle folkedrakter og tradisjonsrik byggeteknikk.
Få steder har så mange historiske minnesmerker som Kroatia. Det kommer av at Kroatia gjennom tidene har ligget i skjæringspunktet mellom forskjellige kulturer. Minnesmerker helt fra romersk tid finnes mange steder. I Pula finnes et stort og godt bevart romersk amfiteater, som er ukjent for oss Skandinaver, men som faktisk er komplett, og i bruk pr. d.d.

Kopi av 09.2012.Mimice 024

BodySmart, Mimice beach

Kroatia, og befolkningen som var bosatt langs med kysten bedrev verdens historiens antatt først kjente ”Pirat-virksomhet”.
Beboerne, (som muligens var ”fjellfolk” fra bl.a. Serbia/Slovenia i øst kom i perioder over fjellet og bosatte seg i fjellhuler langs med kysten. Med ulike teknikker klarte de å lokke handelsfartøy (seilskuter) på vei til/fra bl.a sjøfarts-handels byen Venecia (Italia) inn til kysten. Her ble ”pirat-virksomheten” gjennomført i flere hundre år, og mengder av skip med last/mannskap ble plyndret.Denne pirat virksomheten er kjent og kan bl.a. dokumenteres av alle de skipsvrak som er funnet, og som stadig fortsatt blir lokalisert langs med kysten.
Alle disse vrakene (også fortsatt med store verdier) skaper pr. d.d. store problemer for Kroatiske myndigheter. Store mengder av sportsdykkere/lykkejegere kommer hvert år til den Kroatiske kyst og bedriver vrak dykking.
Store mengder av dødsulykke og alvorlige dykke ulykker (trykkfallsyke) har ført til nye lovendringer vedr. dykking i havet. Disse reglene ble etablert i 2003, og regulerer all dykking.
Du må etter søknad, og kun med godkjente dykkeledere/dykkesentere foreta vrak dykking.Mange av de eksisterende vrak, og skipets fortsatt ombordværende last har blitt sikret av myndighetene for å unngå vrak-plyndring. Det er stor aktivitet blant politi/kystbevakning/militæret for å hindre ulovlig dykking.Keiser Diokletian var fra Split og bygde et kjempemessig palass i sin hjemby som i dag er selve kjernen i gamlebyen.
Dubrovnik står på UNESCO’s liste over verdens viktigste kulturminner. Dubrovnik fikk til dels store skader under siste krig, men er nå totalt restaurert og alle skader er reparert.
Byen er et ”must” når du er i Kroatia.
Generelt høyere priser i byen Dubrovnik, sammenlignet med nordligere deler av Dalmatia.
(Generelt som overalt, høyere priser i større byer, men uansett sammenlignet med Skandinavia, billig.)

Øyhopping i Kroatia,kan være den beste/raskeste måten for å oppleve Kroatia.

Eks. Fly til Dubrovnik. ta deg ned til havneområde (se turist informasjon i Kroatia) og bestill via de mange av landets fergeselskaper enkelt bilett til “neste øy” langs kysten. Gå iland og bli mødt av lokal beboerne som tilbyr deg billig overnatting i leiligheter/hoteller. Nyt tilværelsen en dag/eller to for så neste dag (eller senere) ta fergen til neste øy. Mengder av muligheter. for eksempel at du kan ta fly tilbake fra Norge via Split (SAS – Norwegian) eller Zadar (Ryan air). Du har mengder av muligheter, også via “halvøya Pula” (SAS og Norwegian). Vi som bor store deler av året i Kroatia (har hus/leiligheter vet at hoved turist sesong er fra slutten av juni, og vedvarer ut august. Under denne tiden vil du måtte ta spesielle hensyn og vite at: En bil/buss tur fra byen Split og sørover til Dubrovnik må du beregne tar ca. 7 timer. Utenfor høysesongen gjør du den samme turen på ca. 4 timer. Obs! Om du skal gjennomføre denne turen under høysesong, sørg for å ha bil med god “aircon” Den samme turen med f.eks. en cabriolet, kan være et mareritt da dagtemperaturen ikke er unormal på 40 grader +. Den fineste delen for ferieperiode er normalt fra slutten av mars og ut juni, og fra 1. september til ut november. Da oppnår du 20 – 30 % reduserte priser på alt. stabil vær og stor service. Det anbefales sterkt og utforske området Dalmatia (nord for byen Zadar og sør over nesten ned til Dubrovnik, langs kysten. Besøk mengder av mindere steder (byer) og gjerne ta turer ut til øyene. Mange av byene langs kysten har daglige ferge tur/retur. Det er mengder av spennende utflukter du kan være med på.

U-båt

BodySmart, Mimice submarine

09.2012.Mimice 075

BodySmart, Split

Byen Dubrovnik

BodySmart, Dubrovnik

Bilde 754

BodySmart, ferries between the islands

Broa ved byen Dubrovnik

BodySmart, Dubrovnik bridge

Sletes 076

BodySmart, Makarska

Oktober04 Dubrovnik 070

BodySmart, Dubrovnik

Mimice skilt

BodySmart, Mimice

Kopi av 09.2012.Mimice 036

BodySmart, Mimice beach

header01

BodySmart, Omis beach

Kopi av omis_pano

BodySmart, The dentist town – Omis

more pla~a

BodySmart, Omis beach 3

Bilder august 2012 598

BodySmart, The island Brac

Bilder august 2012 482

BodySmart, Mimice frontline

Bilder august 2012 425

BodySmart, Trogir

Bilder august 2012 410

BodySmart, Trogir 2

BodySmart, The island Vis

BodySmart, The island Vis

09.2012.Mimice 356

BodySmart, Mimice ferie leiligheter

BodySmart, Mimice Kutlesa beach

BodySmart, Mimice Kutlesa beach

BodySmart, Mimice hotels in the harbour

BodySmart, Mimice hotels in the harbour

BodySmart, Mimice Kutlesa beach

BodySmart, Mimice Kutlesa beach

BodySmart, Mimice apartments for rent

BodySmart, Mimice apartments for rent

BodySmart, Kornati national park

BodySmart, Kornati national park

BodySmart, Ston shell farms

BodySmart, Ston shell farms

BodySmart, Dubrovnik harbour

BodySmart, Dubrovnik harbour

 

/spanp

BodySmart, Dubrovnik[/caption]

Kroatia, og befolkningen som var bosatt langs med kysten bedrev verdens historiens antatt først kjente ”Pirat-virksomhet”.a href=”http://www.bodysmart.no/hjem/bilder-august-2012-425/#main” rel=”attachment wp-att-358″